Opleiding Indiaas harmonium & mantra

Als je wilt leren spelen op het Indiaas harmonium bij het chanten van mantra’s, dan is de opleiding “Indiaas harmonium & mantra” wat je zoekt. Deze uitgebreide cursus is speciaal bedoeld voor iedereen die met het chanten zijn of haar eigen spirituele discipline wil verdiepen of voor wie mantrazang in een groep wil kunnen leiden. Voor yogadocenten en docenten Mindfulness en meditatieleraren is het een waardevolle beroepsscholing waardoor zij verdieping geven aan de uitoefening van hun werk. De opleiding past in de traditie van de Nāda Yoga: de yoga van het geluid, de klank en bestaat uit twee delen: Deel I is de basisopleiding, in Deel II verdiep en bekwaam je je verder. Je kunt ook deelnemen aan de zomeropleidingen.

Het is raadzaam om vóór je je aanmeldt éérst eens een kennismakingsworkshop te volgen. Je maakt dan zelf kennis met het Indiaas harmonium, met de docent en met de werkwijze.

NB: Je brengt je eigen muziekinstrument mee. Indien je dat niet hebt kan ik je adviseren bij de aanschaf van een harmonium. Ik bied ook de mogelijkheid om gedurende de cursus een harmonium te huren (zolang de voorraad strekt). Als je jezelf liever op gitaar wilt begeleiden verwacht ik dat je de basis van het gitaarspel (akkoorden) beheerst.
Lesdata zomer en najaar 2019
Harmonium: huren of kopen?

Deel I

Deel I van de opleiding bestaat uit acht bijeenkomsten van 3 uur en duurt ongeveer een half jaar. De groepsgrootte varieert van 3 à 5 personen in De Steeg tot 5 à 8 personen in Alphen aan den Rijn. Je ontvangt cursusmateriaal op papier alsmede audio- en videobestanden van de mantra’s en het bespelen van het Indiaas harmonium.

LET OP: in de lesgroep die op 14 september van start gaat in Alphen aan den Rijn zullen we in hoofdzaak werken met mantra’s uit de traditie van de Kundaliniyoga

Als je deel I hebt gevolgd:

 • Heb je je eigen beleving van het chanten verdiept  
 • Kun je jezelf eenvoudig begeleiden op het Indiaas harmonium
 • Ken je veel verschillende mantra’s, hun betekenis en hun achtergrond (herkomst / traditie)
 • Ken je de basis van de Westerse harmonieleer (akkoorden)
 • Heb je je zangtechniek verbeterd
 • Kun je als docent yoga en/of meditatie je lessen verder verdiepen
Kennismakingsworkshops
lesdata zomer en najaar 2019
Aanmelden

Deel II

Het tweede deel van de opleiding bestaat ook uit acht bijeenkomsten van 3 uur en duurt ongeveer een half jaar. De groepsgrootte bedraagt maximaal 8 personen (in De Steeg maximaal 5). Je ontvangt cursusmateriaal op papier alsmede audio- en videobestanden van de mantra’s en het bespelen van het Indiaas harmonium.

LET OP: je kunt deel II ook als ZOMERCURSUS volgen!!

Als je deel II hebt gevolgd:

 • Kun je jezelf goed begeleiden op het Indiaas harmonium
 • Ken je de basis van de Westerse harmonieleer (akkoorden) en kun je zelf de akkoorden vinden bij een mantra
 • Heb je je zang- en ademtechniek verder ontwikkeld
 • Kun je leidinggeven aan het zingen van mantra’s in een groep (kirtan)
 • Kun je het zingen van mantra’s effectief inzetten bij yoga- en meditatielessen
 • Ken je wat achtergronden van de Indiase traditionele muziek en ken je de basis van de Westerse harmonieleer / akkoordenleer
 • Ben je je (meer) bewust van de inzet van de verschillende chakra’s bij het zingen
lesdata zomer en najaar 2019
Aanmelden

Speciale activiteiten