Leer vedische mantra's

Veda chanten

In de introductiecursus Veda chanten leer je enkele vedische mantra’s zingen, beter gezegd: te reciteren. Dit zijn mantra’s uit oeroude teksten die dateren van 1500 tot 500 voor het begin van onze jaartelling. Deze veda’s en upanishads zijn opgetekend door de rishis (wijzen, filosofen, zieners) en ze beschrijven de geestelijke wereld. Ze worden beschouwd als een bouwwerk van de Goden aangezien ze door de rishis in trance zijn opgevangen als doorgevingen uit de kosmos. De teksten zijn niet zozeer devotioneel maar eerder een uitnodiging, een appèl aan die kosmische krachten in en om ons heen die ons aardse leven beïnvloeden.

Deze eeuwenoude traditie laat je kennismaken met de oervorm van de mantra. Deze staat ver af van de populaire liedvorm van de mantra in onze westerse wereld en in de huidige tijd. Toch is het er de bron van.

Mantra

We zouden veda chanten ook wel Shabda yoga kunnen noemen. Shabda is het gesproken woord en het is yoga omdat de mantra’s, die hier worden gezien als een voertuig van de geestelijke wereld, zowel de zanger als de luisteraar in een specifieke, yogische, staat van bewustzijn brengen.

Je start met een aantal korte en relatief eenvoudige mantra’s uit de Rgveda, één van de oudste geschriften op aarde. Als je die beheerst kun je je gaan bezighouden met wat langere en complexere sutra’s. De mantra’s zijn in het Vedisch Sanskriet.

Voor wie?

De introductiecursus Veda chanten is open voor iedereen. Je kunt de aangereikte kennis en ervaring gebruiken voor je eigen spirituele ontwikkeling en/of inzetten in je professionele praktijk.

Het leren chanten van vedische mantra’s vraagt om commitment: het is niet simpelweg het zingen van liedjes. Het betekent dat je moet willen studeren op de juiste uitspraak van het Vedisch Sanskriet, want dat is de taal van de mantra’s, op het juiste ritme, op de juiste intonatie en op de juiste toonhoogte. Het Vedisch chanten is gehouden aan strikte regels en juist door die in acht te nemen ervaar je de diepe en krachtige werking ervan. Deze esoterische kennis werd eeuwenlang (we kunnen met zekerheid stellen al meer dan 3000 jaar) doorgegeven door brahmanen aan brahmanen in speciale inwijdingsscholen. In onze tijd is de kennis meer beschikbaar gekomen en voor iedereen toegankelijk.

Wat het je brengt

Het reciteren van deze mantra’s is zowel een meditatieve als een mentaal uitdagende activiteit. Het wordt gezien als een activiteit die het intellect scherp houdt. De gebruikte taal is uitdagend en een goede uitspraak van de klanken is erg belangrijk. De klanken van het Vedisch Sanskriet worden op zichzelf beschouwd als krachtig helend en transcenderend; het praktiseren van de mantra’s is belangrijker als het kennen van de letterlijke betekenis ervan. Toch brengt de betekenis je ook tot diepe spirituele inzichten.

Een greep uit de inhoud (onder voorbehoud):

  • Ganapati Sarasvatī Prārthana
  • Gayatri mantra
  • Krato Smara
  • Sham no mitrah
  • Mahamrtyumjaya mantra
  • Lokah samastah
  • Asatoma sad gamaya
  • Rgveda 1 t/m 9

Luister naar onderstaande voorbeelden om een indruk te krijgen.

Mantra

De cursus bestaat uit 6 lessen van 2 uur.
Je ontvangt een syllabus en online ondersteuning.
Het aantal beschikbare plaatsen is maximaal 8 deelnemers.

Cursusdata: Zondag van 10:00 tot 12:00 uur
3, 10, 17 en 31 okt; 7 & 28 nov

Cursuslocatie: De Steeg (gemeente Rheden),

Kosten: € 245,= (incl 21% BTW)

Aanbetaling nu: € 25,=

ONLINE: Je kunt deze cursus ook LIVE online bijwonen. Je volgt dan vanuit je eigen locatie LIVE de groepslessen in De Steeg.
Uiteraard kun je ook je vragen stellen en is alle interactie mogelijk.
De kosten zijn gelijk aan het bijwonen van de cursus in De Steeg.

Aanmelden
Download alle cursusdata
Download de lesdata
Aanmelden