Leer chanten met tanpura en shrutibox

In deze ééndaagse workshop maak je kennis met de Indiase tanpura en de shrutibox. Beide muziekinstrumenten hebben in muzikale zin een ondersteunende rol. Ze hebben een sterk meditatieve werking en je kunt ze dus uitstekend inzetten om het zingen van mantra’s te begeleiden en meditaties te verdiepen. Binnen korte tijd verdwijnt het actieve dagdenken naar de achtergrond en krijg je toegang tot diepere lagen van je bewustzijn.

De tanpura is een Indiaas instrument dat een basisbegeleiding verschaft aan andere instrumenten, zoals de sitar, de sarot en de veena en ook de menselijke zangstem. Het is een typisch klassiek Indiaas instrument met een rijke, volle klank met erg veel boventonen. Het is juist die laatste eigenschap die maakt dat het zingen met begeleiding van een tanpura een bijzondere en rijke ervaring oplevert. Het werkt erg meditatief en verstillend. Als je de tanpura gebruikt bij bijvoorbeeld yoga-, meditatie- of mindfulness-bijeenkomsten zijn de aanwezigen eerder en dieper in de gewenste staat van bewustzijn.

De shrutibox is een begeleidingsinstrument met een klank die vergelijkbaar is met het Indiaas harmonium. Je kunt op de shrutibox geen melodiën spelen, slechts akkoorden. Dat maakt het tot een gemakkelijk te bespelen instrument, maar je moet wel weten wat je doet: er is dus een zekere muziektheoretische kennis nodig om het te kunnen toepassen.

Tijdens de workshop bespeel je zowel de tanpura als de shrutibox. Je zult ervaren welke bijdrage ze kunnen leveren aan (meditatief) chanten. Als het bespelen je vlot afgaat kun je er je eigen zangstem bij inzetten. In de workshop leer je de achtergronden van de instrumenten kennen, alsmede iets over de stemming ervan.

Er zijn voldoende instrumenten beschikbaar maar je kunt natuurlijk ook je eigen instrument meebrengen als je dat hebt.

Inhoud:

  • intuïtief zingen en afstemmen op tanpura en shrutibox
  • stemmen en stemmingsmogelijkheden van de tanpura
  • stemming in 440Hz, 432 Hz en andere mogelijkheden
  • basis muziekkennis: toonsysteem, grondtoon en kwint, basis akkoordenleer
  • enkele sanskriet mantra’s

Data:
22 januari 2023, 10:30 – 16:00 uur
(je zorgt zelf voor je lunch)
Plaats: Yogaschool Zweiersdal, Weverstraat 65, 6862 DK Oosterbeek

Kosten: € 115,= (inclusief gebruik van instrumenten)
Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 8