Sonische mystiek

Klanken hebben een diepgaand effect op ons mentale, emotionele en fysieke welzijn. Klanken kunnen ons ook helpen het bewustzijn van onze spirituele natuur te vergroten. Ze zijn in staat om, net als geuren, oer-associaties in ons op te roepen die zowel erg persoonlijk als universeel en eeuwig blijken te zijn. Klanken spreken “iets” in ons aan dat lijkt op een diepgewortelde herinnering aan wie of wat we werkelijk zijn. Dit is wat sonische mystiek is.

In de opleiding The Yoga of Sound verdiep je jezelf in de herkomst, achtergronden en theoretische kennis van de nādayoga, de yoga van de klank. Je bekwaamt jezelf in het toepassen van de praktische technieken ervan, zowel voor jezelf als voor anderen. Na de opleiding kun je als practitioner* in de nādayoga aan de slag in je eigen omgeving.

2 jarige opleiding | 22 lesdagen |  300 uur
Locatie: Zweiersdal Oosterbeek

Cursusdata
In 2023: 24 & 25 februari, 24 maart, 21 april, 26 mei, 23 juni, 22 september, 20 oktober, 17 november, 15 december
In 2024 (data onder voorbehoud): 12 januari, 9 februari , 8 maart, 5 april, 10 mei, 7 juni, 5 juli, 6 & 7 sept, 4 oktober, 1 november, 13 december
De lestijden zijn van 11:00 tot 18:00 uur.

Kosten: € 1095,- (excl 21% BTW) per studiejaar
Literatuur: ca. € 150,=
Huur harmonium (optioneel): € 35,= per (gehuurde) maand

Aanmelden doe je door middel van een aanbetaling (€ 150,=).
Enkele weken voor aanvang van de cursus ontvang je een factuur voor de restbetaling.

Informatiebijeenkomsten

Bezoek de informatiebijeenkomst op 4 december in De Steeg (ook via Zoom bij te wonen).
Aanvang: 11:00 uur.

Brochure

> Vraag hieronder de brochure aan.

start 24 februari 2023 |  Yogaschool Zweiersdal Oosterbeek

Tweejarige opleiding Yoga of Sound

De Yoga van Klank

Nādayoga (letterlijk: klankyoga) is gebaseerd op een eeuwenoud stelsel van mantra’s, klanken, toonsystemen en oefeningen en ontwikkelt zich door tot op de dag van vandaag. Het systeem helpt ons om stress te verminderen, onze gezondheid te bevorderen en ons spiritueel bewustzijn te verdiepen. Tegelijk begeleidt en stuurt het onze spirituele ontwikkeling. Zoals alle vormen van yoga vindt ook deze haar wortels in het oude India en hoewel we de nādayoga zullen bestuderen als een zelfstandige stroming, kan zij perfect worden gecombineerd met nagenoeg iedere andere stroming binnen de yoga.

In de opleiding Yoga of Sound verdiep je jezelf in de herkomst, achtergronden en theoretische kennis van de nādayoga, de yoga van de klank. Je bekwaamt jezelf in het toepassen van de praktische technieken ervan, zowel voor jezelf als voor anderen. Na de opleiding kun je als practitioner* in de nādayoga aan de slag in je eigen omgeving en kun je de technieken integreren in je eigen leven en (yoga)praktijk.

De mantra staat centraal

In nādayoga speelt de mantra een hoofdrol. Een mantra is allereerst een klank, een samengestelde vibratie. De taalkundige betekenis ervan is ondergeschikt maar zeker niet onbelangrijk. De meeste mantra’s zijn naast klanken ook woorden, spreuken of teksten waarin esoterische spirituele kennis is samengebald. Indiase spirituele geschriften stellen: mantra maheshvara, ‘Mantra is God’, er is geen verschil tussen de allerhoogste en zijn naam. In de bhagavadgītā zegt kŗṣṇa: mantro’ham: (in alle rituelen die je uitvoert) ben Ik de Mantra.  Als yoga en meditatie bedoeld zijn om de transcendente staat te bereiken en als mantra de Ziel is van meditatie, ‘de beste van alle technieken’, dan kunnen we -dus- gerust stellen dat mantra de sleutel is tot het ware geluk: het kennen van onze goddelijke essentie.

De mantra is het voertuig van de geestelijke wereld, ofwel: door de mantra te gebruiken komen we in contact met diepere lagen van ons bewustzijn. De mantra helpt ons ook om orde op zaken te stellen in ons mentaal-emotionele domein en is daarmee een toepassing van cognitieve of rationeel-emotieve therapie avant la lettre.

Trilling en resonantie

Een ander wezenlijk aspect van de nādayoga is wat we de muzikale component zouden kunnen noemen: toon, toonhoogte, melodie, harmonie, kracht, ritme en snelheid, klankkleur, instrumentale ondersteuning enzovoorts.

Het maakt in de ervaring en de uitwerking nogal wat uit of we dezelfde gāyatrimantra reciteren volgens de oorspronkelijke Vedische voorschriften of horen zingen met de zoetgevooisde stem van een hedendaagse performer. Beide hebben hun waarde en het ervaren en begrijpen van de overeenkomsten en verschillen is waar het om draait.

Chakra’s en energie

Waar de meeste yogavormen het fysieke lichaam als eerste aangrijpingspunt kennen, is dat bij de nādayoga het energielichaam. Alle mantra’s werken op de eerste plaats in op het subtiele systeem van de energie en de chakra’s. Je zult merken dat je gedurende de opleiding meer en meer ontvankelijk wordt voor de effecten van de (geluids-)trillingen.

De inhoud

Hieronder vind je de belangrijkste inhoud van de opleiding met een globale(!) aanduiding van de omvang in studie-uren.

-Mantra’s uit verschillende stromingen (filosofie en esoterie) (70 uur)
-Veda chanten* (50 uur)
-Chanten met tanpura en shrutibox** (20 uur)
-Muzikale achtergronden (40 uur)
-Zang- en ademtechnieken (40 uur)
-Indiaas harmonium*** (70 uur)
-Monochord en klanktafel (10 uur)

* De inhoud van de basiscursus Veda Chanten komt in deze module terug. Deze module is echter uitgebreider dan de genoemde basiscursus.
** De inhoud van deze module wordt ook als afzonderlijke workshop en cursus aangeboden.
***De inhoud van deze module is ook afzonderlijk te volgen en komt overeen met de cursussen Indiaas harmonium en mantrazang delen I en II.

Heb je vragen?

Stel hieronder je vraag over deze opleiding of vraag de brochure aan.