Leer tanpura en monochord bespelen

In deze dagvullende workshop maak je kennis met de Indiase tanpura en de (westerse) sandawa of monochord. Beide muziekinstrumenten hebben in muzikale zin een ondersteunende rol. Ze hebben een sterk meditatieve werking en je kunt ze dus uitstekend inzetten om meditaties te verdiepen. Binnen korte tijd verdwijnt het actieve dagdenken naar de achtergrond en krijg je toegang tot diepere lagen van je bewustzijn.

_DSC0369De tanpura is een Indiaas instrument dat een basisbegeleiding verschaft aan andere instrumenten, zoals de sitar, de sarot en de veena en ook de menselijke zangstem. Het is een typisch klassiek Indiaas instrument met een rijke, volle klank met erg veel boventonen. Het is juist die laatste eigenschap die maakt dat het zingen met begeleiding van een tanpura een bijzondere en rijke ervaring oplevert. Het werkt erg meditatief en verstillend. Als je de tanpura gebruikt bij bijvoorbeeld yoga-, meditatie- of mindfulness-bijeenkomsten zijn de aanwezigen eerder en dieper in de gewenste staat van bewustzijn.

 

_DSC0382

De sandawa, of monochord, is een westerse variant op klassieke oosterse snaarinstrumenten. De 20 tot 25 snaren van de sandawa zijn allen gelijkgestemd (vandaar soms ook de naam monochord) waardoor bij het bespelen ervan een rijk palet aan boventonen klinkt. Het effect is net als dat van de tanpura dat de klanken zich compleet vermengen met de zangstem en dat je als vanzelf stil wordt.

Monochord geluidsfragment:

 

De sandawa wordt ook gebruikt in deze mantra.

Tijdens de workshop bespeel je zowel de tanpura als de sandawa. Je zult ervaren welke bijdrage ze kunnen leveren aan meditatie en ontspanning. Als het bespelen je vlot afgaat kun je er tenslotte je eigen zangstem bij inzetten. In de workshop leer je de achtergronden van de instrumenten kennen, alsmede iets over de stemming ervan.

Er zijn voldoende instrumenten beschikbaar maar je kunt natuurlijk ook je eigen instrument meebrengen als je dat hebt.

Datum: 18 juli 2018 (kijk HIER voor meer info)

Plaats: ‘t Zonnehuis Loenen Gld (bij Apeldoorn)