De Kracht van Mantra

108 mantra recitatie

Samen met Gauranga kun je diverse vedische en tantrische mantra’s 108 keer reciteren. Het programma bestaat uit zes weken, zes verschillende mantra’s. Iedere mantra reciteer je 108 keer. Mijn ervaring met deze manier van reciteren is dat het je in een enorme diepe en ruime stilte brengt ondanks (of eigenlijk: dankzij) het feit dat je “bezig bent”. En het ervaren van die stilte is het doel. Je doet het om jezelf te ondersteunen bij je meditatie en het bereiken van de meditatieve staat van zijn. We doen dit in de avond. Dan treedt de rust in en bereid je je voor op de nacht.

In veel religieuze en spirituele tradities is 108 een bijzonder getal. Zo worden veel mantra’s 108 keer gereciteerd. Persoonlijk hecht ik niet zo aan al die betekenissen die worden toegedicht aan “108”, maar ik weet wel dat je, door een bepaalde hoeveelheid recitaties als doel te stellen, je jezelf bij de les houdt en daardoor krijgt je beoefening extra diepgang en kracht.

Tijdens het reciteren kom je (uiteraard) van alles tegen. Je vraagt je af wat het nut is, hoe lang nog, hoe veel nog, je voelt ongemakken, denkt nog even aan de boodschappen, moet plassen etc etc. De gebruikelijke dingen bij een meditatie. Maar door jezelf die 108 op te leggen én door het samen met anderen te doen til je jezelf er overheen. De mantra doet het voor je. En zo kom je in een mooie en diepe stilte.

De serie bestaat uit vijf woensdagavonden (in april en mei) met vijf verschillende mantra’s, die we op de traditionele vedische of tantrische manier reciteren. Iedere mantra kent een andere focus en intentie.

Wie en hoe?

We beginnen iedere keer met een kleine analyse van de mantra, het oefenen van juist uitspreken van de tekst, het oefenen van de melodie en we staan stil bij de betekenis van de woorden. Daarna starten we met de 108-recitatie van de mantra. Het reciteren zelf duurt (afhankelijk van de mantra 20 tot 40 minuten). Na afloop gaan we in stilte uiteen en ik raad je aan na afloop niet te veel prikkels meer toe te laten. De mantra gaat dan met je mee naar bed.

Iedereen kan deelnemen, bepaalde voorkennis is niet nodig. Ervaring met meditatie en/of mantra geeft je uiteraard een voorsprong, niet op anderen maar op jezelf.

De recitaties doe je mee via Zoom Livestream. Je kunt meedoen aan de hele serie of aan één of enkele losse sessies.

De kosten bedragen € 65,= voor de hele serie en €15,= per losse sessie.

Wat het je brengt

Het reciteren van deze mantra’s is zowel een meditatieve als een mentaal uitdagende activiteit. Het wordt gezien als een activiteit die het intellect scherp houdt. De gebruikte taal is uitdagend en een goede uitspraak van de klanken is erg belangrijk. De klanken van het Vedisch Sanskriet worden op zichzelf beschouwd als krachtig helend en transcenderend; het praktiseren van de mantra’s is belangrijker als het kennen van de letterlijke betekenis ervan. Toch brengt de betekenis je ook tot diepe spirituele inzichten.

Aanmelden
Leer vedische mantra's

Via Zoom livestream

Deze online serie bestaat uit 5 livestream (via Zoom) meditaties van een uur.

Tijd: woensdagen van 20:30 tot 21:30 uur

Data: 21 april, 5, 12, 19, 26 mei

De kosten bedragen € 15,= per sessie, € 65,= voor de hele serie.

Programma:

  • 21 april mahālakśmi bija mantra
  • 5 mei gaṇeśa gāyatrī mantra
  • 12 mei pūrṇaṃ
  • 19 mei Gāyatrī mantra (sāvitrī)
  • 26 mei mahā mṛtyuṃjaya mantra (om trayambakam)
Aanmelden